GL1800Riders Forums banner

Podnośniki motocyklowe

346 views 6 replies 7 participants last post by  FIRE UP  
#1 ·
Szukam zbiorowej mądrości. Czy mogę użyć standardowego podnośnika motocyklowego do podniesienia mojego 2018 DCT Tour? Jeśli tak, jakie są zalecane punkty podparcia? Nie chcę uszkodzić karterów silnika.

Dziękuję z góry,

Tony Pepenella

#3 ·
Kiedy kupiłem mój 2018, miałem 2 "standardowe" podnośniki motocyklowe, ale nie mogłem się do nich przyzwyczaić i tak naprawdę nie zagłębiłem się w ich użycie z Gen 6 Wing. Czułem, że układ wydechowy ma zbyt duże ryzyko uszkodzenia.

Kupiłem podnośnik HF (wiem, wielu uważa je za niegodne, ale odpowiada moim potrzebom) i mały płaski podnośnik nożycowy o wymiarach 12"x12"?, aby go pod nim używać.

Podnośnik nożycowy służy do podniesienia motocykla na tyle, aby można było włączyć stojak centralny.

Działa dla mnie.

#4 ·
Jeśli mówisz o podnośnikach motocyklowych z dwoma ramionami, które wchodzą pod motocykl (pit bull, harbor freight itp.), to tak, możesz ich użyć, standardowe punkty podnoszenia Z DODATKIEM dwóch podkładek (używam drewnianych klocków 1x3x8 cali). Podkładki są konieczne, ponieważ osłony wydechu są niżej niż punkty podnoszenia, a ramiona podnośnika będą w nie uderzać.

Oto post pokazujący, jak podnieść/ustawić rower i podnośnik. Jest przeznaczony dla starszych generacji, wystarczy dodać podkładki.

• Like
Reactions: Bullet Bob
#5 · (Edited)
Bądź bardzo ostrożny podczas podnoszenia tego motocykla. Wiele podnośników ma dwa ramiona podnoszące dość blisko siebie, co może spowodować, że motocykl nie będzie zbyt stabilny i będzie kołysał się do przodu i do tyłu na podnośniku. Chcesz podnośnik, który ma najszerszy rozstaw między dwoma ramionami podnoszącymi, jaki możesz uzyskać. Używam Pit Bulla, ale zmodyfikowałem go, aby nieco przedłużyć ramiona. Niektóre z tańszych podnośników Harbor Freight i Craftsman są dla mnie zbyt wąskie, więc nawet bym ich nie próbował.

#6 ·
#7 · (Edited)
Szukam zbiorowej mądrości. Czy mogę użyć standardowego podnośnika motocyklowego do podniesienia mojego 2018 DCT Tour? Jeśli tak, gdzie są zalecane punkty podparcia? Nie chcę uszkodzić karterów silnika.

Z góry dziękuję,

Tony Pepenella
Tony,
TAK MOŻESZ użyć swojego standardowego podnośnika motocyklowego z 2 ramionami. Będziesz potrzebował drobnych modyfikacji, które są tanie i łatwe do wykonania. Wszystko, co zrobiłem, to zaadaptowanie małego kawałka kątownika do jednego z ramion podnośnika, tak aby chwycił przednią część obu połówek karteru. Tylne ramię chwyta za uszy mocowania stopki centralnej. Nowy kątownik jest przykręcony do przedniego ramienia w taki sposób, że styka się z połówkami karteru w momencie, gdy tylne ramię dotyka uszu mocowania stopki centralnej. W ten sposób rower jest podnoszony równomiernie, zarówno na boki, jak i do przodu i do tyłu.

Tak, gdy podniesiesz rower na pożądaną wysokość roboczą, wtedy pasy mocujące powinny być przymocowane do roweru i podnośnika, aby utrzymać wszystko dość stabilnie, gdy rower jest w powietrzu. Poniżej zdjęcia moich modyfikacji MacGyvera mojego podnośnika do mojego '18 Tour DCT Airbag. Używałem go wiele, wiele razy bez awarii.
Scott

Attachments